Afgelopen weekend werd van 6 t/m 9 april in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion de 13 editie van de Swim Cup Eindhoven gehouden, sinds 2014 in combinatie met de NK lange baan. Naast NK titels staat de Swim Cup ook in het teken van de kwalificatie-eisen voor de komende internationale toernooien: WK, EJK, EYOF, Universiade en WK Parazwemmen in Mexico. Op een enkele uitzondering na verscheen de gehele Nederlandse top, inclusief de junioren/jeugd, aan de start. Dankzij de vele inschrijvingen uit o.a. Duitsland, Belgie en Tsjechië was er sprake van een groot en sterk deelnemersveld. Voor HZ&PC Heerenveen verschenen de volgende zwemmers aan de start: Daan Zwertbroek, Lisanne Hassing, Liesette Bruinsma en Sanne Hoving. Daan en Liesette zwommen onder de KNZB. Lisanne werd gecoached door Casper en Sanne door Rick. Wilma was mee voor de verzorging van de zwemmers en coaches.

Op donderdag zwom Liesette de 50 vlinder en 200 vrij, Lisanne de 1500 vrij en Daan de 200 school. Liesette plaatste zich zowel op de 50 vlinder (36.14) als op de 200 vrij (2.31.91) voor de finale sessies in de middag. Daan wist zich nipt te plaatsen voor de B finale van de 200 school in een tijd van 2.27.94. Lisanne haar eerste afstand was gelijk een pittige, namelijk de 1500 vrij. Ze ging voortvarend van start en eindigde uiteindelijk in een tijd van 18.11.79 op een 6de plaats. De middag sessie leverde de eerste medaille op. Liesette zwom in een tijd van 37.29 naar de zilveren medaille op de 50 vlinder. Daan ging als laatste naar de B finale, maar verbeterde in de finale zijn tijd van de ochtend naar 2.24.23. Hiermee werd hij 3de in de B finale. Tot slot zwom Liesette op de 200 vrij in een geweldige tijd van 2.26.53 naar de 1ste plaats. Een gouden medaille en haar tijd betekende een nieuw wereld record! Een mooi slot van de eerste dag.

Vrijdag was een gevarieerd programma voor de HZ&PC zwemmers: Lisanne kwam op de 400 wissel in actie, Liesette op de 100 rug en Daan op de 50 school.

Liesette startte op de 100 rug en wist zich met 1.30.67 als 7e te plaatsen voor de finale in de middag. Daarna was het de beurt aan Lisanne op de 400 wissel. Op de vlinderslag keerde ze bijna als laatste, maar uiteindelijk plaatste ze zich in een tijd van 5.16.44 (PR) als 7e voor de B finale. Daan zwom de 50 school in 30.88 en dat was helaas niet genoeg voor een plek in de finale. In de middag sessie zwom Lisanne een geweldige race. Met een tijd van 5.11.55 (PR) werd ze 4de in de B finale en uiteindelijk opnieuw 6de van Nederland. Liesette zwom haar 100 rug in 1.29.30 en dat was goed voor een 5e plek.

Op de derde dag kwamen Lisanne, Liesette en Daan alle drie in actie op de 100 school. Liesette zwom ook nog de 100 vrij en Lisanne de 800 vrij. Liesette zwom naar een degelijke 1.28.88. Lisanne opende uitstekend echter ging de terug baan iets minder. De 1.16.02 was echter genoeg voor de B finale. Liesette zwom de 100 vrije slag in 1.10.04. Ook dit is goed voor de finale. Daan eindigde zijn 100 school een fractie boven zijn PR. De tijd van 1.05.95 was helaas niet genoeg voor de finale. Aan het einde van de ochtendsessie mocht Lisanne nog de 800 vrij zwemmen. In een mooie race zwom ze naar een tijd van 9.18.90 en dat was een PR van maar liefst 8 seconden. Met deze tijd eindigde ze uiteindelijk op een 8ste plaats. De middag sessie leverde het 2de goud op voor Liesette. Op de 100 school eindigde ze als 1ste in een tijd van 1.25.12. Lisanne verbeterde ook haar tijd van de ochtend van 1.16.02 naar 1.15.22.

Zondag was de laatste dag van de NK/Swimcup. Op het programma stonden voor Lisanne en Sanne de 50 school en 400 vrij. Voor Liesette de 200 wissel en 50 vrij en voor Daan de 200 wissel. Voor zowel Lisanne als Sanne liep de ochtend sessie prima. Beide dames wisten zich op beide afstanden te plaatsen voor de finales in de middag. Ditzelfde deed Liesette op haar

afstanden. Daan eindigde zijn toernooi op de 200 wissel en zwom iets boven zijn PR (2.16.06). Voor hem zat het toernooi er na de ochtend sessie op. De dames mochten alle drie op herhaling in de middag. Sanne startte de middag sessie op de 50 school. In een tijd van 50.07 werd zij 3de en pakte dus het brons. Lisanne had een pittig slot van haar toernooi. Ze startte op de 50 school en zwom iets sneller dan in de series. 34.06 was goed voor plek 6 in de finale. 4 minuten daarna verscheen Lisanne opnieuw aan de start en wel de 400 vrij. Ook hier zwom ze sneller dan in de series 4.32.18 (13de plaats). Liesette pakte opnieuw goud. Dit keer op de 200 wissel in een tijd van 2.52.10. Sanne zwom haar 400 vrij in 5.50.87 en werd hiermee 4de . Liesette eindigde haar toernooi met wederom een gouden medaille. Op de 50m vrije slag zwom ze 31.00. De goede prestaties op deze Swimcup en ook al op eerder toernooien dit jaar leverden Liesette tevens een kwalificatie op voor de WK Parazwemmen in Mexico van 30 september t/m 6 oktober.