Sinds 2014 organiseert KNZB regio Noord in Sportstad Heerenveen open regiotrainingen voor zwemmers met een lichamelijke beperking. Deze trainingen hebben als doel zwemmers en verenigingen bekend te maken met het wedstrijdzwemmen voor deze doelgroep.

De afgelopen periode is het parazwemmen vanuit KNZB regio Noord steeds verder uitgegroeid, wat resulteert in een leuke groep bestaande uit zeven zwemmers van vier verschillende verenigingen uit Noord Nederland. Gemiddeld trainen ze twee keer in de maand samen in Heerenveen, op de zaterdagochtend. De trainers van KNZB regio Noord richten zich tijdens deze trainingen vooral op de individuele techniek, samen met de zwemmer wordt specifiek gekeken welke techniek het beste bij de beperking past, om uiteindelijk tijdens de wedstrijd optimaal te kunnen presteren. Om kennis en ervaring over te dragen, worden ook verenigingstrainers hier zo veel mogelijk bij betrokken.

Op 28 november werden de zwemmers verrast door een zeer speciale gast: zesvoudige Paralympische medaillewinnares Mirjam de Koning. Om de zwemtechniek nog meer te verbeteren, gaf Mirjam aan de zwemmers een clinic, want wie kan dit nou beter dan een paralympisch kampioene die ook nog eens 2x een wereld record heeft gezwommen op de 50 meter vrijeslag! Door haar kennis van de borstcrawl, werd deze slag als eerste onder de loep genomen. Al snel bleek bij veel deelnemers de spierspanning minimaal te zijn en dus een goed punt om nu eens aan te pakken. Na de tips van Mirjam, kon opeens iedereen stabieler in het water liggen en spieren aanspannen waarvan ze dachten deze niet te hebben of te kunnen gebruiken… Dit gaf direct goede resultaten tijdens het toepassen van de techniek in de slag. Oftewel: als je iets niet kunt aanspannen zoals het theoretisch zou moeten, dan zijn er wel andere spieren om dit te compenseren. Toen de deelnemers dit principe doorhadden, kon dit ook in de rugcrawl worden toegepast en ook hier zag je direct al weer mooie resultaten.

Ook voor de trainers die aanwezig waren, bood de clinic mooie leermomenten in. Wanneer niet wordt gedacht in beperkingen maar in mogelijkheden, dan blijkt dat de zwemmers nog meer uit zichzelf kunnen dan aanvankelijk wordt gedacht. Vanuit Mirjams persoonlijke ervaringen heeft ze tips meegegeven om de kwaliteit van de trainingen op een nog hoger niveau te brengen, wat uiteindelijk resulteert in het succes van de zwemmers

De clinic van anderhalf uur vloog voorbij en zowel zwemmers als trainers hebben veel geleerd. Er is genoeg waar aankomende periode aan gewerkt kan worden en wellicht dat volgend jaar Mirjam weer aanwezig is voor een vervolg clinic.

Wil je meer weten over het parazwemmen en de trainingen vanuit KNZB Regio Noord, neem dan contact op met Lambertus Sikkes via parazwemmen.hzpc@gmail.com