Wedstrijden en diplomazwemmen

Synchroonzwemmen kent twee “soorten” wedstrijden: figuren(of techniek) wedstrijden en uitvoeringswedstrijden:

  • Figuren of techniekwedstrijden: dit zijn wedstrijden waar elke zwemsters voor een jury vier figuren moet zwemmen. Voor elke leeftijdsgroep zijn er  acht verschillende figuren. Van die acht zijn er twee verplicht, de andere twee worden elke keer geloot, een paar dagen voor de wedstrijd. De punten van vier figuren bijelkaar opgeteld levert de totaalscore op van een zwemster. De figurenwedstrijden zijn de weg naar een NK. Voor de plaatsing voor een NK is het voor elke leeftijdsgroep noodzakelijk om op twee verschillende wedstrijden een limiet te zwemmen. Het resultaat van een wedstrijd bepaald of je over de limiet (aantal punten) hebt gehaald dat je nodig hebt om je te plaatsen voor een NK.
  • Uitvoeringswedstrijden: dat zijn wedstrijden waar op muziek wordt gezwommen. Je kunt alleen op muziek zwemmen (solo), met twee personen (duet) of een groep. Een groep moet minimaal uit 4, en kan maximaal uit 8 personen bestaan. Een vrij nieuwe discipline in het synchroonzwemmen is de Free Routine Combination, ook wel Combo genoemd, waar 10 zwemmers tegelijkertijd zwemmen, waarbij binnen de uitvoering een solo, een duet of als groep wordt gezwommen.

WIE GAAN ER NAAR WEDSTRIJDEN? 

Zwemmers worden voor wedstrijden door de tc synchroonzwemmen persoonlijk uitgenodigd via een  e-mailbericht. Op de uitnodiging staat vermeld: waar  de wedstrijd  wordt gehouden, de vertrektijden, de kosten  en een inschatting van de eindtijd van de wedstrijd en waar je je eventueel kunt afmelden voor de wedstrijd.

VERTREK EN REIZEN NAAR EEN UITWEDSTRIJD

Er wordt zoveel als mogelijke gezamenlijk naar de wedstrijd gereden, onder het motto “samen uit, samen thuis”.  Onze vaste vertrekplaats is de achterzijde van het zwembad (dus aan de snelwegzijde van het zwembad). De kosten van de wedstrijd worden ongeveer één maand na de wedstrijd geïncasseerd door de penningmeester.

WEDSTRIJDAGENDA

De wedstrijdagenda tref je hier aan.

UITSLAGEN

Uitslagen van de wedstrijden zijn hier te vinden.