Afgelopen weekend werd in Den Haag de Swimcup Den Haag gezwommen. Het Haagse Hofbad was van vrijdag 3 t/m zondag 5 maart het toneel van de 1e Swim Cup Den Haag. Het evenement was een kwalificatietoernooi voor de Wereldkampioenschappen zwemmen in juli in Boedapest en Mexico (paralympisch zwemmen) eind september. Ook konden limieten gezwommen worden voor de EJK en EYOF. De hele Nederlandse top zwom mee in Den Haag. Drie zwemmers van HZ&PC, Liesette, Daan en Lisanne mochten hun krachten meten met het dit sterke deelnemersveld. Ze deden dit alle drie zeer verdienstelijk.

Vrijdag startte Liesette met de 200m wisselslag. Haar tijd van 2.57.17 was boven haar pr maar wel voldoende voor de finale. Daan kwam vlak daarna in actie en ook hij wist zich te plaatsen voor de finale. Na 1.10.93 tikte hij uiteindelijk aan in 2.27.64. Lisanne zwom ook de 200m schoolslag als opwarmer voor de 200m vrije slag. Na 1.20.13 tikte Lisanne aan in 2.47.10. Met deze tijd ging ze als  5e door naar de finale. Na de 200m school zwom Lisanne ook nog de 200m vrij. De 2.08.26 was voldoende voor de B Finale later in de middag.

Vrijdagmiddag startte de finale sessie met de 1500m vrije slag. Lisanne zwom een geweldige race en dook voor de eerste keer onder de 18 minuten op de lange baan. Haar tijd van 17.52.98 was goed voor een derde plaats overall. Een half uur na deze race mocht Lisanne alweer aantreden. Dit maal in de B Finale van de 200m vrij. Haar tijd van de ochtend verbeterde  ze naar 2.07.89. Helaas geen PR, maar een prima tijd voor nu.

Na de B Finales starten de A Finales met hierin zowel Daan als Lisanne in actie op de 200m schoolslag. Voor beide geen PR, maar wel prima races. Daan zwom een tijd van 2.24.43 en dat leverde hem een tweede plaats overall op. Lisanne zette de klok stil op 2.47.28.

Ook Liesette kwam in de middagsessie in actie en wel in de IPC Finale 200m wisselslag. Met een tijd van 2.54.78 dook zij onder de WK limiet voor Mexico. Een mooie prestatie!

Zaterdag stonden voor Liesette de 400m vrije slag en 100m schoolslag op het programma. Lisanne zwom naast deze afstanden ook nog de 50m vrije slag. Daan kwam in actie op de 100m schoolslag.

De ochtendsessie begon met de 400m vrije slag. Liesette startte in de eerste serie en moest voor het WK een tijd zwemmen van 5.35. Haar eindtijd van 5.24.33 was dus ruim voldoende voor haar 2de WK limiet. Lisanne zwom haar 400m vrij in een tijd van 4.34.81. Voor beide dames betekende dit een plek in de Finale sessies in de namiddag.

Op de 100m schoolslag verschenen alle drie de zwemmers van HZ&PC aan de start. Liesette ging opnieuw op jacht naar de WK limiet en dit lukte wederom. Haar tijd van 1.29.45 was voldoende en betekende bovendien een finale plek in de middag. Lisanne eindigde haar race in 1.18.72. Deze tijd was goed voor een reserve plek voor de B Finale.

Als laatste kwam Daan in actie op de 100m schoolslag. Hij zwom een prima race. Hij opende zijn race in 30.61. Dit was zijn snelste opening in zijn carrière tot nu toe. De tweede 50 ging wat rommelig, zodat zijn eindtijd 1.05.95 werd. Dit was de derde tijd ooit van Daan en goed voor een plek in de Finale.

In de Finale sessie in de middag verbeterde Liesette op de 400m vrij haar serie tijd en eindigde in 5.19.10. Lisanne zwom in haar Finale sessie naar 4.32.18 (2 seconden sneller dan in de ochtend).

Na de 400m vrije slag verscheen Liesette aan de start van de 100m schoolslag. Ze wist haar tijd van de series niet te verbeteren, maar werd wel keurig derde in een sterk deelnemersveld. Ook Daan zwom de Finale van de 100m schoolslag. Na een opening van 31.03 kwam hij terug in 35.00 wat resulteerde in 1.06.03. Helaas niet sneller dan in de ochtend sessie.

Op zondag stonden voor Daan de 50m school en 100m vrij op het programma. Lisanne zwom eveneens deze beide afstanden, maar voegde hier ook nog de 800m vrij aan toe. Liesette had de 100m vrij en 100m rug op het programma staan.

Lisanne kwam zondag als eerste in actie op de 50m schoolslag. Haar tijd van 35.08 was goed voor een plek in de B Finale. De start van de 800m vrij was echter gelijk na deze finale en daarom zwom Lisanne geen B Finale 50m school. Daan zwom wel in de Finale van de 50m school. Hij plaatste zich met 30.35 nipt als 8ste voor de A Finale.  Liesette maakte een uitstapje naar de rugslag en zwom haar 100m rugslag in 1.32.96. Geen toptijd maar wel voldoende voor de finale.

Als laatste stond de 100m vrije slag op het programma. Daan mocht ditmaal beginnen en zwom na een 27.34 en 28.94 naar een eindtijd van 56.28. Liesette zwom naar een 1.11.89 (33.77 en 38.12). Goed genoeg voor een finale plek. Lisanne startte in de laatste serie en kon hier geen potten breken. Na een 29.01 en 31.13 werd haar eindtijd 1.00.14.

Het middagprogramma startte voor Liesette met de 100m rugslag. Helaas was haar tijd langzamer dan in de serie 1.33.76. Voor  Lisanne eindigde dit mooie toernooi met de 800m vrije slag. De klok werd stilgezet op 9.36.86 en hiermee eindigde ze op de 8ste plek in de snelste serie. Daan zwom in de A Finale van de 50m schoolslag een tijd van 30.21.

Voor Liesette eindigde de Swimcup super goed. Zij zwom in de Finale van de 100m vrije slag vanuit het niets een WERELDRECORD!. Haar nieuwe toptijd is 1.07.08.

Een geweldige afsluiting van een mooi toernooi!