Afgelopen zaterdag, 7 december is Max van Gelder, lid van verdienste van HZ&PC, op 95 jarige leeftijd overleden.

Max van Gelder kwam begin jaren ’60 naar Heerenveen als fysiotherapeut en werd lid van HZ&PC Heerenveen. Daarvoor was hij lid geweest van een vereniging met dezelfde naam, HZ&PC-Den Haag.  Als doelverdediger van het nationale waterpolo zevental werd hij Europees kampioen (1950) en nam hij deel aan de Olympische Spelen van 1948 en 1952. Hij miste de Olympische 1956 door de Nederlandse boycot als gevolg van de Russische inval in Hongarije. Bij de spelen van 1968, 1972 en 1976 was hij verbonden als fysiotherapeut van de KNZB voor het Nederlandse zwem-en waterpoloteam .

Voor HZ&PC (Heerenveen) was van Gelder een welkome aanwinst als trainer en later bestuurslid. Zijn kennis van het waterpolspel en zijn enthouisiasme om die kennis over te brengen aan het Heerenveense waterpoloteam zorgde ervoor dat het heren zevental  in de periode 1962 tot 1964 een ongekende bloeiperiode doormaakte door twee keer achter elkaar te promoveren en daardoor in de tweede klasse van de bond te belanden. Een uitzonderlijke prestatie, aangezien dit niveau pas 31 jaar later werd geëvenaard. Mede door hem werd er, bij gebrek aan een overdekt zwembad in Heerenveen, ook in de winter getraind in het toenmalige “Overdekte” in Leeuwarden. Tijdens de Utrechtse waterpolodagen in 1964 werd het team onderscheiden met een trofee voor de modernste spelopvatting. Voor zijn verdienste voor met name de ontwikkeling van het jeugdwaterpolo ontving hij in 1963 de Uut Armbrust Trofee van de KNZB. Ook op het gebied van wedstrijdzwemmen was van Gelder actief. Hij begeleide onder andere Coby Buter en speelde een belangrijke rol als trainer in het door Coby behaalde Nederlands kampioenschap op de 100 meter rugslag.

Van Gelder was gedurende de periode 1964 tot 1967 voorzitter van HZ&PC. In die rol was hij mede actief in de besluitvorming welke leidde tot de realisatie van een nieuw openluchtzwembad in Heerenveen, het later zwembad “Oranjewoud”. Samen met Carlo Huël was hij één van de initiatiefnemers om een clubblad (“START”) te beginnen. In deze periode is van Gelder ook lid geweest van het bestuur van de kring Friesland met de portefeuille waterpolo.

In 1971 nam van Gelder het initiatief om een groep te starten waar gehandicapten konden zwemmen. Uiteindelijk groeide deze groep uit tot de huidige afdeling revalidatiezwemmen van HZ&PC. Vanuit zijn praktijk adviseerde hij velen om te gaan zwemmen onder het motto dat zwemmen geen spier belast, maar wel soepel maakt. Vanaf 1971 tot 2010 heeft hij vrijwel elke zaterdagochtend vele mensen met zijn kennis begeleid in het zwembad.

Aan het eind van de vorige eeuw begon Max aan een opmerkelijke, tweede sportieve leven. In 1996 was het masters(wedstrijd)zwemmen geïntroduceerd bij HZ&PC. Max ontdekte het masters zwemmen en onder het motto dat bewegen en in beweging blijven gezond is bleek hij voor velen binnen HZ&PC maar ook ver daarbuiten een voorbeeld te zijn voor zwemmers ouder dan 25 jaar tot op hoge leeftijd én op wedstrijdniveau mogelijk is. Vanaf 1999 bezocht Max vrijwel alle Europese, Wereld en Nederlandse masters kampioenschappen. Internationaal veroverde hij daarbij 16 titels, 14 keer werd hij tweede, en 3 keer derde. Hij heeft vele Nederlandse titels op zijn naam staan in de leeftijdsgroepen 75+, 80+ en 85+. Hij bracht 52 Nederlandse mastersrecords op zijn naam, waarvan er nu nog 33 in de boeken staan.

Max van Gelder was een markant figuur in de Nederlandse zwemwereld. Voor HZ&PC is hij aanjager geweest van nieuwe ontwikkelingen, sportieve hoogtepunten en was hij tot op hoge leeftijd vrijwilliger bij het revalidatiezwemmen.

HZ&PC is hem veel dank verschuldigd.

Bestuur HZ&PC-Heerenveen