KNZB pic openwaterzwemmen

Open water zwemmen

Wat is open water zwemmen
Openwaterzwemmen is de tak van wedstrijdzwemmen die plaats vindt in het open water. Er wordt gezwommen in meren, rivieren en plassen. Daarnaast kan er ook in open zee worden gezwommen.

Er is een rijke traditie in zwemwedstrijden in het openwater. Sommige wedstrijden worden reeds meer dan 50 jaar jaarlijks georganiseerd.

Nederland heeft in de loop der jaren op het het internationale vlak veel vedetten opgeleverd, denk bijvoorbeeld aan de meervoudig wereldkampioen Edith van Dijk en de winnaar van de eerste Olympische 10 kilometer Maarten van der Weijden.

Prestatietochten en wedstrijden
Er wordt in Nederland gezwommen in twee categorieën:

Open Water Zwemmen: wedstrijden met afstanden tot en met 10 km vrije slag en schoolslag. In deze categorie is er een open water competitie en zijn er Nationale Kampioenschappen (ONK) over de afstanden 5 en 10 km vrije slag alsmede 3 km voor senioren schoolslag, Masters vrije slag en junioren vrije slag.

Marathonzwemmen: afstanden boven 10 km. De bekenste en oudste marathon in Nederland is de zwemtocht over het IJsselmeer (van Stavoren naar Medemblik). Waar HZ&PC’ster Karin van Dijk in de editie 2009 dit huzarenstukje wist te klaren.

HZ&PC Heerenveen is actief in het openwater circuit. Meerdere zwemmers van de afdeling wedstrijdzwemmen, waterpolo en masterszwemmen doen regelmatig mee aan diverse wedstrijden en prestatietochten.