Parazwemmen Noord-Nederland staat dit jaar in de schijnwerpers tijdens de ManMeer!-Cup Bekerfinales. Deze finales vinden plaats op zaterdag 15 april in Heerenveen.

De organisatie is in handen van de Stichting Waterpolo Fryslân in samenwerking met SGHA, Sportstad en de K.N.Z.B. Vorig jaar zette zij zich in voor de Stichting Milou. Dit jaar werd na overleg met Sport Fryslân gekozen voor het Parazwemmen in Noord Nederland. “Fantastisch dat de organisatie ons expertisecentrum voor zwemmers met een lichamelijke beperking in de schijnwerpers zet,” reageert Lambertus Sikkes, coördinator en trainer van het parazwemmen Noord-Nederland. “Wij willen jonge sporters met een lichamelijke beperking laten zien en ervaren dat sporten met een beperking heel goed mogelijk is,” aldus Sikkes.

Lisette Bruinsma
Liesette Bruinsma, de 16- jarige Friezin en paralympisch sporter van het jaar 2016, kan dit vanuit eigen ervaring van harte beamen. Liesette trainde eerst bij de zwemvereniging in Bolsward. “Hier zwommen alleen zwemmers zonder handicap. Via de trainingen van de KNZB leerde ik Sanne Hoving kennen die mij vertelde over de zwemtrainingen van parazwemmen Noord-Nederland. Het was ontzettend leuk om met paralympische zwemmers uit de regio te trainen en dat doe ik nog steeds graag. Het is geweldig om samen met anderen iets te doen waar je plezier in hebt,” vertelt Liesette enthousiast. Later is ze in Heerenveen gaan trainen bij HZ&PC.

Sportgala
Parazwemmen Noord-Nederland is gestart in het seizoen 2011-2012. Tijdens het sportgala in 2012 begon het parazwemmen voor Sikkes. “De zwemvereniging HZ&PC won toen de Sportstimuleringsprijs voor het integreren van het parazwemmen binnen de reguliere trainingen en wedstrijden,” vertelt Sikkes. Hij had toen samen met een 5-tal personen het idee om parazwemmen verder te laten groeien en vooral te zorgen dat er met elkaar gezwommen wordt en het plezier in de zwemsport vastgehouden wordt.

Leuk
“Zwemmen is voor iedereen en welke beperking je ook hebt, zwemmen kan altijd en is nog leuk ook,” is de stelling van Sikkes. Vanuit deze visie zijn trainingen opgezet voor alle parazwemmers in de regio met als gevolg dat parazwemmers steeds meer geaccepteerd werden in de zwemsport. Vanaf 2014 komt parazwemmen Noord-Nederland uit voor de breedtesport onder de noemer van de KNZB regio Noord. “Om de week traint een groep van 12 zwemmers met elkaar in Heerenveen waarbij hun beperking geen beperking meer is maar waarbij zij elkaar motiveren en vooral van elkaar leren,” vertelt Sikkes trots. Het resultaat is dat zwemclubs in de regio Noord steeds bekender worden met parazwemmen en het gewoon wordt dat parazwemmers mee zwemmen tijdens wedstrijden en trainingen.

Schoolkampioenschap
Parazwemmen Noord-Nederland organiseert daarnaast, in samenwerking met Sport Fryslan en de KNZB regio Noord, de Noordelijke Schoolkampioenschappen Parazwemmen. Dit evenement wordt georganiseerd om kinderen met een beperking te stimuleren om te bewegen en hen te laten ervaren dat hun beperking hun prestatie niet in de weg hoeft te staan. In november 2017 vindt de 4e editie van deze Noordelijke Schoolkampioenschappen Parazwemmen plaats in Heerenveen waarbij zo’n 15 tot 20 deelnemers op een leuke manier kennis maken met de zwemsport. Het is bedoeld voor leerlingen van mytylscholen en ambulante leerlingen met een fysieke beperking die verstandelijk goed weten wat er moet gebeuren, maar lichamelijk niet in staat zijn de beweging optimaal uit te voeren.