HZ&PC: 1960-1966
1960-1966: Coby Buter wordt eerste nationale kampioen voor HZ&PC, waterpolo wint troffee voor “de modernste spelopvatting van 1963”
Opmerkelijke opleving van het waterpolo
Aan het eind van de jaren ’50 is er een duidelijke opgaande lijn te ontdekken in het waterpolo bij HZ&PC. In 1960 kunnen we de eerste kampioenen melden: zowel bij de heren als bij de dames wordt het kampioenschap van Friesland veroverd. Sterspeler Dick Nauta (overigens ook een zeer getalenteerde zwemmer) wordt geselecteerd voor het Friese zevental en voor het noordelijke zevental (Groningen, Friesland en Drenthe).
De opmars zette zich verder voort nadat Max van Gelder aan de badrand verschijnt. Als oud international weet hij het herenteam van HZ&PC naar ongekende hoogte te stuwen. In twee jaar tijd en twee maal promoveren belande het eerste zevental zowaar in de tweede klasse bond. Een prestatie die nadien pas 31 jaar later zou worden herhaald…..
Van Gelder wist met het zevental zelfs op nationaal niveau met een opvallende spelwijze een bijzondere troffee in de wacht te slepen. Tijdens de Utrechtste waterpolodagen won het team een troffee voor de modernste spelopvatting.
Het verblijf in de tweede klasse bond was echter van korte duur: รฉรฉn jaar later degradeerde het team van van Gelder weer. Financiรซle problemen maakte het bovendien erg moeilijk te lange reisafstanden te bekostigen. Een geluk dus bij een ongeluk…
Max van Gelder onderscheiden
In 1964 ontving Max van Gelder van de KNZB een hoge waardering voor zijn werk op het gebied van het jeugdwaterpolo. Tijdens de ledenvergadering ontving hij de Uut Armbrudy Troffee. Hij is tot nu toe de enige HZ&PC-er die ooit een onderscheiding heeft mogen ontvangen van de KNZB.
Clublied ontstaat
Er zijn vele mythes over het clublied van HZ&PC. Er zijn ook vele varianten, maar in de archieven hebben we het eerste (en dus echte) clublied van HZ&PC gevonden. Ten tijde van de waterpolosuccessen (1964) is het ontstaan en waarschijnlijk afkomstig van de waterpolotak van de vereniging. Hoewel, in die jaren waren waterpolo en wedstrijdzwemmen nog niet zo uitelkaar gegroeid als thans het geval is dus we kunnen gerust stellen dat dit het oorspronkelijke clublied van heel HZ&PC is…….
De tekst van het lied is alsvolgt: (de melodie is ons helaas onbekend)
“Zie je die reuzekerels in het land
Ga dan rustig maar een eindje aan de kant
Want dat ziet toch iedereen
Die komen uit Heerenveen
HZ&PC spreekt een woordje mee”
Refrein:
“Van je has, has, hassiebassie hoi,
Van je has, has, hassiebassie hoi,
Al die kerels in die badjassies,
Dat zijn de hasseibassies,
Dat zijn de hassiebassies uit het Veen”
De eerste Nederlands kampioen voor HZ&PC met internationale allure
Ongekend was de vreugde bij HZ&PC toen Coby Buter tijdens de NK in Emmen in 1965 de eerste zwemster was die voor HZ&PC een nationale titel binnensleepte. Het gebeurde allemaal op de 100 meter rugslag. De winnende tijd was 1.11.9. Die tijd zou tot het eind van vorige eeuw de snelste 100 meter rugslag tijd zijn van een HZ&PC-zwemster ooit.
De opvallende prestatie bleef niet onopgemerkt. In hetzelfde jaar kwam Buter uit tijdens de interland tegen Hongarije in Boedapest. Zin zwom daar in de estafetteploeg (4 x 100 meter wisselslag, met onder andere Ada Kok in de ploeg) en op de 100 meter rugslag, haar favoriete nummer. Al deze opmerkelijke prestaties waren aanleiding tot een grootste huldiging in de Blaauwe Zaal van de Schouwburg aangeboden door het gemeentebestuur. Coby werd bedolven onder de kado’s.
Buter kwam een jaar eerder van Orca over naar HZ&PC omdat haar ouders verhuisden naar Heerenveen. Daarvoor zwom Coby voor LDZ (de Leeuwarder Dameszwemvereniging, รฉรฉn van de voorgangers van Orca). Een geluk dus voor de vereniging om zo’n talent in huis te krijgen. Een deel van de trainingen kreeg ze van de succesvolle waterpolotrainer Max van Gelder, die zijn (internationale) ervaringen zo kon overdragen aan Buter. Het verblijf van Buter in Heerenveen duurde niet lang. Al ijh 1966 vertrok ze weer, nu naar Utrecht, alwaar ze haar zwemcarriere voortzette en een baan kreeg op het KNZB bondsbureau. Coby zwom met onder andere Ada Kok in de nationale estafetteploeg op diverse kampioenschappen (o.a. de EK in 1966 in Utrecht).
Naast Coby Buter was er nog een zwemster die in deze periode van zich liet spreken: Madaleine Degeling zwom tijdens de NK van 1964 naar een bronzen medaille op de 50 meter schoolslag (0.44,0).