Afgelopen weekend was de Swimcup in Eindhoven. Eén van de jaarlijks terugkerende onderdelen binnen dit evenement is op zondag de Junioren Cup. De snelste junioren jongens 1 t/m 4 en junioren meisjes 1 t/m 3 van Nederland mogen tegen elkaar racen. Het konings- en koninginnennummer, de 100 meter vrij, wordt na een voorronde beslist met een finale.

Namens HZ&PC Heerenveen mochten er vijf junioren starten tijdens de Junioren Cup: Arianne, Loïs en Remco waren al geplaatst en Meindert en Amber stonden eerste reserve. Vrijdag kregen ze het goede nieuws te horen dat ook zij mochten starten.

Remco zou als eerste starten op de 100 meter vrij en was als 7e geplaatst. Na een goede race tikte hij met 57.05 aan, dit was goed voor een gedeelde achtste plaats. Dit betekende dat Remco een Swim off moest zwemmen. Tijdens een Swim off zwem je tegen diegene waarmee je je plaats deelt. De winnaar hiervan gaat door naar de finale. Ongeveer een kwartier voor aanvang van de Swim off, kreeg Remco te horen dat zijn tegenstander zich teruggetrokken had. Dat was een hele opluchting. Remco kon zich nu eerst gaan concentreren op de 100 meter rug en daarna op de finale van de 100 meter vrije slag, die aan het eind van de middag zou worden gezwommen.

Loïs zwom ook de 100 meter vrij en stond 74e geplaatst. Ook Loïs zwom een goede race. Met een tijd van 1.10.59 wist zij zich van plek 74 naar de 67e plaats te zwemmen. Arianne en Amber zwommen samen de 50 meter school. Arianne zat er niet lekker in en kwam niet tevreden uit het bad. Ondanks dat behaalde ze wel een kleine pr en haar 40.40 was goed voor een 20e plaats. Arianne zou later op de 100 meter school herkansen. Amber stond voor het eerst op zo’n groot evenement en ondanks de zenuwen, die toch wel op kwamen zetten, zwom ze een prima tijd. Amber zwom een tijd van 41.67. Dit was een pr van een halve seconde en daarmee behaalde ze een mooie  32e plaats.

Met de spanning van de Swim off nog in zijn hoofd en de finale van de 100 meter vrij in het verschiet, verscheen Remco aan de start voor de 100 meter rug. Alles bij elkaar zorgde ervoor dat Remco niet helemaal geconcentreerd zijn race in ging. Met een tijd van 1.09.75 behaalde Remco een twaalfde plaats. Meindert zijn race begon goed, maar door een paar slagen in de lijnen was hij toch wat uit balans. Desalniettemin wist hij toch nog een pr van iets meer dan een seconde te zwemmen en met een tijd van 1.17.08 behaalde hij daarmee een 34e plaats.

Arianne zou tijdens de 100 meter school laten zien dat ze niet voor niks naar Eindhoven was gekomen. Haar slag ging nu beter en met een tijd van 1.27.34 wist ze een NJJK limiet te behalen. Voordat de Swimcup weer verder ging waren de finales van de 100 meter vrij. Zoals gezegd zou Remco hierin starten. Hij zwom een prima race. De snelheid van de ochtend kon hij alleen niet vasthouden en finishte in een tijd van 57.11. Dit was 6 honderste langzamer dan de ochtend tijd. De tijd van 57.05 die in de ochtend was gezwommen, was tevens een uitlooplimiet voor het NJJK.

Naast onze Junioren Cup zwemmers zwommen er ook nog een aantal HZ&PC Heerenveen zwemmers de laatste dag van het toernooi in de finale. Zo kwam Lisanne uit op de 50 meter school en de 400 meter vrije slag. Liesette zwom de 200 meter wissel en de 50 meter vrije slag en Sanne H. zwom de 50 meter schoolslag en de 400 meter vrije slag.  Op de 50 meter schoolslag wist Sanne een medaille te behalen. Vandaag is tevens officieel bekend gemaakt dat Liesette mee mag naar het WK zwemmen in Mexico. Dames, gefeliciteerd met de mooie resultaten.

Na de dames aangemoedigd te hebben zijn we met zijn allen weer richting het Noorden gegaan. Het was weer een leuk toernooi en wat nemen de zwemmers weer mooie ervaringen mee naar huis.